Valg af brænde

bøge brænde - bøgebrænde - skal man vælge ovntørret bøg eller lufttørret og hvad med Ask, Løv eller gran?Når man skal ud og købe brænde kan det ofte være svært at vælge ud fra de mange muligheder.. Skal man vælge billige briketter i træ, træpiller eller almindelige træ brænde? og i så fald er det ovntørret bøgebrænde, blandet løv eller blot bruge det man lige har skåret ud fra æble træet man lige har fældet?

Fordelen ved briketter, frem for almindeliget brænde, er at de ofte er nemmere at opbevare da de er pakket mere tæt end træbrænde, og bedre kan stables, men man betaler også lidt ekstra for den funktionalitet. Træpiller er hovedsagligt til industri fyre eller et Stoker brændefyr hvor man ved siden af fyret har en beholder som automatisk påfylder træpiller på fyret efter behov. Her kan det måske være temmelig fristen at gå efter de billige træpiller, men de kan i værste tilfælde betyde ekstra rengøring af fyret, samt tilstopning af indførings systemet. Det betyder dog ikke at man absolut skal gå unden om de gode tilbud som man nu og da falder over. Vær blot opmærksom på kvaliteten hvis prisen lyder alt for billig.

Frisk træ bør man ALDRIG nogensinde fyre med, grunden er at træ med en vand fugtighed på over 20% danner vanddampe under afbrænding. Disse vanddampe går i forbindelse med tjærregasserne, som opstår under forbrændingen og sætter sig som sod og slagger på indersiden af skorstenen, hvilket er en af de hyppigste årsager til skorstens brænde. Derudover bliver din forbrænding ikke varm nok til at fjerne de dioxiner (En meget skadelig miljø gift), som dannes i mindre mængder under afbrænding af træ.
Der dannes disse skadelige dioxin ved enhver forbrænding, så dette gælder selvfølgelig også i din brændeovn. Den mængde dioxin som der dannes der i, afhænger af flere forskellige ting, en af de vigtigste er hvor effektiv forbrændingen er, samt indholdet af klor og bestemte metaller i brændet.
Især træ der indeholder pentachlorphenol eller andre chlorholdige ting, er meget slemme da de danner meget store mængder dioxin. Disse stoffer finder man især i imprægneret træ, så derfor er det meget vigtigt at man kun fyre med rent træ.

Det mest optimale er selvfølgelig ovntørret bøgebrænde da det her er tale om en tung træsort der brænder længe, har en høj brændværdi og efterlader minimal aske. Men prisen er så også herefter, f.eks. koster en palle bøgebrænde cirka 500 kroner mere end f.eks. en palle med Ask. Selvom pallen du modtager har samme størrelse, får du alligevel mere brænde for pengene ved at købe Bøg. Grunden er at brændet sælges efter rummål og ikke vægt, så en palle med bøgebrænde vejer også betydeligt mere end f.eks. en palle med Løv.
Dette betyder dog ikke at Løv eller Ask er en dårlige type af brænde, det kan sagtens være et fint valg så længe det er tørt nok. Især hvis man blot skal bruge noget billigt brænde til at få lidt hygge ild i pejsen eller brændeovnen, så er det ingen grund til at betale ekstra for sit træ.

Mange fristes også til at fyre med hvad de lige har liggende af træstumper som f.eks. et gammelt sofabord eller gyngestativet man lige har pillet ned ude i haven. Som regel skal man holde sig fra den slags da mange typer af bearbejdet træ er enten efterbehandlet med lak eller imprægneret. Disse typer træ, er det herhjemme ulovligt at fyre med, da de ved afbrænding sende skadelige partikler ud gennem skorstenen. Noget som efterhånden er ved at blive lidt af et problem i flere lande, Danmark inklusiv.

bøgebrænde eller ask, hvad er billigste og bedst til mit behov?

Skal man så købe lokalt eller over Internettet? Det er ikke altid et fast svar på, har man selv mulighed for at transportere en palle brænde og bor man tæt på et byggecenter eller Bilka kan man spare leveringen og dermed få prisen en del ned. Ellers kan det i de fleste tilfælde godt betale sig at benytte sig af en af de online brænde butikker da priserne her ligger noget under hvad de tager i de lokale butikker. Husk dog altid at tjekke om prisen er inklusiv eller eksklusiv levering. Rigtig mange er blevet snydt, efter du har brugt tid på at finde og ligge produkter i kurven, fulde deres leverings oplysninger ud, og når de så skal til at betale. Så viser det sig at der også lige kommer lidt fragt oven i prisen.

For nogle kan det måske være fristende at fyre med billigt affalds træ. Du har måske lidt træ til overs efter en renovering eller fået mulighed for at købe en bunke affaldstræ der er savet op lige til brug. Problemet her er desværre bare at en stor del af den slags træ, er efterbehandlet på den ene eller anden måde. Det kan være tale om lakeret træ, malet træ eller imprægneret træ, alt samme noget som man ikke må fyre med, og med god grund. Benytter man den slags træ i sin brændeovn, så er det stor chance for at man frigiver de ret så giftige dixoiner, som vi jo helst ikke skal have ud i vores miljø. Det samme gør sig gældende hvis man bruger sin brændeovn eller pejse til andet end træ, f.eks. hvad man lige har af papir eller pap rester osv. Udover af man skader miljøet, så kan man også risikere bødestraf på helt op til 20.000 kroner for at brænde affald af i sin brændeovn.

En god ide kan også være at købe sit brænde om foråret hvor mange butikker sælger ud af deres gamle lager og brænde priserne generelt at lidt lavere. Så kan man med fordel købe et par paller ind så man har brændsel nok til at komme igennem næste vinter. Ellers hold øje med tilbud fra de lokale forhandlere, nogle gange kan man gøre et rigtigt godt tilbud i en begrænset periode. Læs mere information om brænde her på brændesiden

Træ brændsel eller firewood som det hedder på engelsk, er efter fjernvarme den mest benyttede form for opvarmning her i Danmark

Lige nu – spar penge på kvalitets briketter fra kvalibrænde